torsdag 13 mars 2014

Befolkning Reykjavik

Reykjaviks befolkning var under 2011 118 900 invånare. Hela Islands befolkning var under 2013 cirka 320 000 människor. Antalet invånare var 3 personer per kvadratkilometer i Island år 2011. Det gör att Island är Europas minst befolkade land. Befolkningen i Island har ökat under 2012 med 0,4%.

Under 800- talet levde ett fåtal kristna män, som antas varit irländska munkar, som eremiter (isolerade personer från omgivningen) på Island. När Island befolkades under 870-talet, kom de flesta inflyttningarna från Norges västkust - vikingar.


Andelen procent mellan män och kvinnor var under 2009:
48,8 % kvinnor
51,2 % män

I Island finns det olika folkgrupper, ungefär 90% är islänningar och de största minoriteten (liten grupp) är danskar och svenskar.

Islands besökare per år under 2011 var 1 213 000. Mest var det från Storbritannien, Tyskland, USA och de nordiska länderna. Islands natur lockar många turister, de besöker främst Reykjavik för att uppleva och se de heta och mineralrika källorna, blå lagunen, glaciärerna, hästar, fiske, norrskenet och vildmarken på östra Island.

Diskussion:
Vi tror att människorna kom och stannar kvar på Island för att de är ett gammalt demokrati land, NATO (Nordatlantiska fördragsorganisationen) finns där och de har en  stark natur.
De har väldigt hög levnadsstandard. Vi tror att de är väldigt lik Sverige och de svenska livet. Ekonomin för folket är hög och de har inte stor arbetslöshet, ca. 2%. De är också så att befolkningen inte bor tätt med varandra, då man bor ca. 3 personer på 1 km2.
 Vi tror också Islands hästarna spelar stor roll, de är väldigt måna om sina hästar. De föder upp hästarna, sedan vad de gör med hästarna är att de säljer dem, äter dem och tar hand om dem. Om de har sålt en häst till ett annat land, tar de inte tillbaka hästen igen för att de är rädda för olika smittor.

Islandshäst

XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel

onsdag 12 mars 2014

Industri och utsläpp på Island

Islands viktigaste exportvaror är: Fisk, skaldjur och aluminium.

90 % av all export exporteras till Europa, främst Nederländerna som får 1/3 av alla exporter. 60% av exporten kommer från fiskindustrin.

Island importerar främst fordon, maskiner, bränsle och livsmedel. Det främsta landet de importerar ifrån är Norge.
Detta tror vi är nödvändigt för Island att importera, då de inte har egna fabriker att tillverka detta. Vad man däremot kan tycka är onödigt är alla utsläpp, och vi hittar inga källor på vilka transportmedel de använder till import.

Utsläppen har under 1990 till 2006 minskat med 22%. Alcan som är Islands största industriföretag anses som miljöbovar, fast de själva säger att de har minskat utsläppen samtidigt som deras produktion av aluminium har dubblats. Vi tror att det minskade utsläppen kan bero på att de har lärt sig att utnyttja den naturliga värmen från jorden på rätt sätt.



Bilden ovanför visar ett stapeldiagram på CO2 (koldioxid) utsläppen i Sverige (grön) och Island (lila). Vi ser en stor skillnad mellan Sverige och Island, vad kan detta bero på? I Island ligger medelvärdet på cirka 2000 kg CO2 utsläpp per år, medan vi i Sverige ligger över 50 000 kg varje år, med vissa undantag.

Vi tror att detta beror på Islands miljövänliga och rena energiförbrukning. I Island spelar både vattenkraften och jordvärmen en stor roll. Dessa sätt att utvinna energi på är bättre än andra bränslen vi använder oss av i Sverige, t.ex. kol, olja. Men vi använder oss också av vattenkraft och biogas, som är bättre än fossila bränslen. Men inte i samma utsträckning som i Island.


Aluminiumtillverkningen ökade kraftigt år 2008. Råmaterialet importeras från Australien in till Europa. Grundämnet är Bauxit (metall från jordskorpan), och det tar stora energimängder genom att tillverka aluminium. Eftersom Island har så låga elpriser, på grund av all naturlig värme från marken och vattenkraften, blir det mer miljövänligt och billigare att göra aluminium än om vi skulle göra det t.ex. i Sverige.

Eftersom aluminium är den mest vanligaste metallen från jordskorpan tror vi inte att chansen är stor att det ska försvinna inom en snar tid. MEN vad alla ska tänka på är att återvinna all aluminium. Därför att: Om vi inte återvinner kommer metallen ta slut någon gång. Att utvinna all metall tar mycket energi, och är inte miljövänligt. Att tillverka aluminium tar också mycket energi, all energianvändning är inte bra för ozonlagret och växthuseffekten. Eftersom Ozonlagret blir tunnare av alla våra utsläpp och växthuseffekten ökar, gör det att isarna smälter. Vilket också leder till konsekvenser för även Island.

Fisket utgör cirka 40% av all inkomst inom ekonomin. Man kan säga att i fisket finns det många olika processer, vilket gör att industrin blir större. Tillägg som tillkommer med fiske är alla frysanläggningar, salterier och konservfabriker.
Island är idag inte med i EU, en anledning till detta är att de är rädda att förlora sitt fiskevatten kring ön. De har däremot nu på senare tid förhandlat om att vara med i EU, men beslutet har skjutits upp flera gånger. Däremot har deras ansökan dragits tillbaka.

Vad man kan ifrågasätta är varför de är oroliga. Är de oroliga att bli ifrån tagna mark eller är de rädda för att bli upptäckta med att fiska på olägliga platser, där t.ex. fisken kan dö ut? Vi har kollat på www.grimsis.se, som säljer isländsk fisk. De säger att fisken är fiskad på hållbara vatten har flera olika stämplar för att bevisa att fisken är rättvisebemärkt. Fisken är bemärkt med "Iceland Responsible Fisheries", som uppfyller samma krav som "MSC", som ställer olika krav för att fisken ska märkas med detta märke. Iceland Responsible Fisheries har däremot mer krav än MSC, de säger att man inte får bidumpa fisken. De har kvot på sin fisk, och får inte fiska mer än vad som är bestämt, vilket är det som är hållbarast.

Eftersom Island livnär sig mycket på ekonomin som kommer från fisket, har de inte råd att förstöra fiskeområdena. De behöver fortsätta kunna fiska, och det är på ett hållbart sätt. Vi tror det är därför de är en av orsakerna för Island att inte vara med i EU.


I Island jobbar man med kommersiell valfångst. Det innebär att man fångar valar för att sedan tjäna pengar på dem. De som köper valarna är Japan. Island fångar många sillvalar som är den näst största djurarten. Sillvalen är hotad, och det finns inte alltför många kvar, cirka 50 000 - 85 000. Om man fortsätter jaga dessa valar kan det bli så att sillvalen inte kommer finnas kvar längre. År 2010 fångade och styckade man 148 st sillvalar i bara Island. Idag är de enda länderna som har valfångst kvar Island, Norge och Japan.

 I Island är det valfångstföretaget Hvalur som fångar och slaktar valarna. Vi rekommenderar er att se denna dokumentären som heter The Cove. Där kan man se vad Japan gör med alla delfiner och valar.

XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel

Ha en trevlig dag!

fredag 7 mars 2014

Naturtillgångar i Island

I Island inriktar man sig främst på vattenkraften och mängden fiskebestånd är hög. Vattenkraften utgör cirka 75% av all elproduktion i landet. De som bor i Island värmer upp sina hus med 85% naturligt varmvatten. Detta gör att Island har den renaste energianvändning i världen pga. vattenkraften och jordvärmen.

Det finns över 800 varma källor i Island, bl.a. gejsrar. Medeltemperaturen är cirka 75 grader. Många brukar bada i dessa då vissa har lägre temperatur, cirka 38 C.

I Island finns cirka 30 aktiva vulkaner, men det finns flera hundra till som idag inte har varit aktiva på väldigt länge. Varför det finns så många vulkaner på Island är för att Island ligger över den mittatlantiska ryggen, där lava kan tränga upp från jordens inre. Island bildades först av en vulkan ur en jordspricka ur marken. De flesta vulkanerna finns under vattnet. Lavan som kommer ut ur vulkanerna är magma (smält sten) som rinner ut långsamt. Lavan har en temperatur på cirka 700 - 1200 °C. När människor dör av vulkanutbrotten är det ofta av den farliga rök som kommer ut ur vulkanen, och inte lavan.

Eyjafjallajökulls hade flera vulkanutbrott under 2010 vilket stoppade mycket flygtrafik i Europa. Röken som kom till luften spred sig med vindarna. Under flera dagar var flygtrafiken i Sverige helt inställd. Människorna som bodde nära vulkanen evakuerades några dagar innan utbrottet.

I Island finns inga större mineraltillgångar. Just nu letar man efter olja och naturgaser utanför kusten.

0,3 % av Island är täckt av skog, och cirka 13,2 % är bevarade områden.  

Diskussion:  Vi tycker inte Island behöver leta efter olja eftersom de inte är miljövänligt. De har redan stor produktion av vattenkraften och den naturliga värmen från marken. Eftersom detta är förnybara sätt göra energi på, tycker vi de borde fortsätta med detta.  Fossila bränslen är inget vi kan rekommendera eftersom det går åt mycket energi till att utvinna detta, och det släpper dessutom ut onödiga avgaser till växthuseffekten som leder till ökad värme på jorden, samt att det leder till att isarna smälter och vissa områden kommer att bli översvämmade.
Här ovan är en bild på Island största vattenfall, Gullfoss

XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel

fredag 28 februari 2014

Vattentillgången i Island

I Island har man mest tillgång till sötvatten i hela Europa. All befolkning har tillgång till 100 % rent vatten. Hela 90 % av Islands vattentillflödet är sötvatten, de resterande 10% är ytvatten. Ytvatten består mest av salt. Island får vatten av golfströmmen. Jorden består av 70% vatten, cirka 97 % av detta är saltvatten, och bara 3 % är sötvatten som vi kan dricka. I vissa länder uppkommer vattenbrist som t.ex. i Afrika där en person använder 30-40 liter vatten per dag för hushåll.Vi människor behöver vatten för att inte bli uttorkade då kroppen består av cirka 65 % vatten. Vi använder vatten till att dricka, laga mat, tvätta m.m. I Island är tillgången av färskvatten närmare 300 kubikmeter (300 000 liter) per person och dag, så vattentillgången är inget bekymmer. I Sverige gör vi av med cirka 200 liter per person och dag.

Islands vattentillgångar används till följande:
50% till tätorterna - mat, vatten, hushåll m.m.
27% till kylning m.m. - kyler det heta vattnet från marken m.m.
16% till jordbruk - djuruppfödning, fiske m.m.
7% till industrin - aluminiumtillverkning fiske m.m.

Uppvärmningen till alla hushåll på Island värmer man upp med 85% med hett vatten. På Island finns gejsrar som är stora vattenhål i marken med hett vatten. Ofta kastas det heta vattnet upp till en fontän.Man har lärt sig att ta till vara på det heta vattnet från gejsrar och vattnet under jorden. Deildartunguhver producerar 150 liter kokande vatten i sekunden, och är den största heta källan på Island.

Islands grundvatten har låg nitrathalt, vilket är bra. Nitrat blir till näring i vattnet, för mycket nitrat leder till övergödning i vattnet, vilket gör att det inte är drickbart och fisken dör ut.

Vi har lagt ner mycket tid på denna text för att få ut så mycket fakta som möjligt!

XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel 


tisdag 25 februari 2014

Skolarbete Island

Hej kompisar!
Vi ska börja blogga om hållbar utveckling i Island, Reykjavik. Vi kommer komma upp med nya inlägg varje vecka med information.
Hoppas du stannar kvar på vår blogg!
XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel