90 % av all export exporteras till Europa, främst Nederländerna som får 1/3 av alla exporter. 60% av exporten kommer från fiskindustrin.
Island importerar främst fordon, maskiner, bränsle och livsmedel. Det främsta landet de importerar ifrån är Norge.
Detta tror vi är nödvändigt för Island att importera, då de inte har egna fabriker att tillverka detta. Vad man däremot kan tycka är onödigt är alla utsläpp, och vi hittar inga källor på vilka transportmedel de använder till import.
Utsläppen har under 1990 till 2006 minskat med 22%. Alcan som är Islands största industriföretag anses som miljöbovar, fast de själva säger att de har minskat utsläppen samtidigt som deras produktion av aluminium har dubblats. Vi tror att det minskade utsläppen kan bero på att de har lärt sig att utnyttja den naturliga värmen från jorden på rätt sätt.
Bilden ovanför visar ett stapeldiagram på CO2 (koldioxid) utsläppen i Sverige (grön) och Island (lila). Vi ser en stor skillnad mellan Sverige och Island, vad kan detta bero på? I Island ligger medelvärdet på cirka 2000 kg CO2 utsläpp per år, medan vi i Sverige ligger över 50 000 kg varje år, med vissa undantag.
Vi tror att detta beror på Islands miljövänliga och rena energiförbrukning. I Island spelar både vattenkraften och jordvärmen en stor roll. Dessa sätt att utvinna energi på är bättre än andra bränslen vi använder oss av i Sverige, t.ex. kol, olja. Men vi använder oss också av vattenkraft och biogas, som är bättre än fossila bränslen. Men inte i samma utsträckning som i Island.
Aluminiumtillverkningen ökade kraftigt år 2008. Råmaterialet importeras från Australien in till Europa. Grundämnet är Bauxit (metall från jordskorpan), och det tar stora energimängder genom att tillverka aluminium. Eftersom Island har så låga elpriser, på grund av all naturlig värme från marken och vattenkraften, blir det mer miljövänligt och billigare att göra aluminium än om vi skulle göra det t.ex. i Sverige.
Eftersom aluminium är den mest vanligaste metallen från jordskorpan tror vi inte att chansen är stor att det ska försvinna inom en snar tid. MEN vad alla ska tänka på är att återvinna all aluminium. Därför att: Om vi inte återvinner kommer metallen ta slut någon gång. Att utvinna all metall tar mycket energi, och är inte miljövänligt. Att tillverka aluminium tar också mycket energi, all energianvändning är inte bra för ozonlagret och växthuseffekten. Eftersom Ozonlagret blir tunnare av alla våra utsläpp och växthuseffekten ökar, gör det att isarna smälter. Vilket också leder till konsekvenser för även Island.
Fisket utgör cirka 40% av all inkomst inom ekonomin. Man kan säga att i fisket finns det många olika processer, vilket gör att industrin blir större. Tillägg som tillkommer med fiske är alla frysanläggningar, salterier och konservfabriker.
Island är idag inte med i EU, en anledning till detta är att de är rädda att förlora sitt fiskevatten kring ön. De har däremot nu på senare tid förhandlat om att vara med i EU, men beslutet har skjutits upp flera gånger. Däremot har deras ansökan dragits tillbaka.
Vad man kan ifrågasätta är varför de är oroliga. Är de oroliga att bli ifrån tagna mark eller är de rädda för att bli upptäckta med att fiska på olägliga platser, där t.ex. fisken kan dö ut? Vi har kollat på www.grimsis.se, som säljer isländsk fisk. De säger att fisken är fiskad på hållbara vatten har flera olika stämplar för att bevisa att fisken är rättvisebemärkt. Fisken är bemärkt med "Iceland Responsible Fisheries", som uppfyller samma krav som "MSC", som ställer olika krav för att fisken ska märkas med detta märke. Iceland Responsible Fisheries har däremot mer krav än MSC, de säger att man inte får bidumpa fisken. De har kvot på sin fisk, och får inte fiska mer än vad som är bestämt, vilket är det som är hållbarast.
Eftersom Island livnär sig mycket på ekonomin som kommer från fisket, har de inte råd att förstöra fiskeområdena. De behöver fortsätta kunna fiska, och det är på ett hållbart sätt. Vi tror det är därför de är en av orsakerna för Island att inte vara med i EU.
I Island jobbar man med kommersiell valfångst. Det innebär att man fångar valar för att sedan tjäna pengar på dem. De som köper valarna är Japan. Island fångar många sillvalar som är den näst största djurarten. Sillvalen är hotad, och det finns inte alltför många kvar, cirka 50 000 - 85 000. Om man fortsätter jaga dessa valar kan det bli så att sillvalen inte kommer finnas kvar längre. År 2010 fångade och styckade man 148 st sillvalar i bara Island. Idag är de enda länderna som har valfångst kvar Island, Norge och Japan.
I Island är det valfångstföretaget Hvalur som fångar och slaktar valarna. Vi rekommenderar er att se denna dokumentären som heter The Cove. Där kan man se vad Japan gör med alla delfiner och valar.
XOXO
Hannah, Ermira, Hussein och Samuel
Ha en trevlig dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar